Mali trgovci u BiH ne drže ni 50 posto tržišta

Bez autora
Jul 13 2011

Konsolidacija i koncentracija polako, ali sigurno postaju realnost. Maloprodaja je jedan od najdinamičnijih sektora svake ekonomije. Može se konstatirati da internacionalizacija, konsolidacija i koncentracija tržišta polako, ali sigurno postaju realnost i na maloprodajnom tržištu BiH. Ono po čemu je to najočitije u ovom slučaju jeste predominacija velikih trgovačkih centara nad malima. Zaključak je to analize maloprodajnog tržišta BiH, a na osnovu panela kućanstava u našoj zemlji koje je provela agencija za istraživanje tržišta GfK Hrvatska. Ulaskom stranih igrača iz regije (Konzum, Mercator, Tuš) na tržište BiH, došlo je do sve veće konsolidacije i, na kraju, i koncentracije tržišta. Domaći lanci morali su se prilagoditi novonastaloj situaciji. Općepoznato je da veliki igrači preferiraju velike formate i to je jedan od osnovnih razloga koji je utjecao na ove promjene na BiH tržištu...

Mali trgovci u BiH ne drže ni 50 posto tržištaKonsolidacija i koncentracija polako, ali sigurno postaju realnost.

Maloprodaja je jedan od najdinamičnijih sektora svake ekonomije. Može se konstatirati da internacionalizacija, konsolidacija i koncentracija tržišta polako, ali sigurno postaju realnost i na maloprodajnom tržištu BiH. Ono po čemu je to najočitije u ovom slučaju jeste predominacija velikih trgovačkih centara nad malima.

Veći udio  

Zaključak je to analize maloprodajnog tržišta BiH, a na osnovu panela kućanstava u našoj zemlji koje je provela agencija za istraživanje tržišta GfK Hrvatska. 

- Ulaskom stranih igrača iz regije (Konzum, Mercator, Tuš) na tržište BiH, došlo je do sve veće konsolidacije i, na kraju, i koncentracije tržišta. Domaći lanci morali su se prilagoditi novonastaloj situaciji. Općepoznato je da veliki igrači preferiraju velike formate i to je jedan od osnovnih razloga koji je utjecao na ove promjene na BiH tržištu.

Međutim, postoje još neki razlozi koji idu u prilog sve većem udjelu velikih formata; supermarketi i hipermarketi kao dijelovi velikih lanaca imaju veći manevarski prostor kada je riječ o cijeni i asortimanu - navodi se u zaključku. 

Također, konstatira se da udio modernih, odnosno velikih formata, kontinuirano raste od 2007. Ipak, minimarketi i tradicionalne prodavnice još igraju važnu ulogu na tržištu iako je njihov zbrojeni udio u 2010. pao ispod 50 posto. 

Značajan napredak 

- Ove burne promjene na BiH tržištu, koje nije uvijek lako popratiti, daju do znanja da je 2010. godina bila stresna ne samo za male nego i za vodeće igrače - zaključak je agencije GfK, uz procjenu da će koncentracija i konsolidacija tržišta biti nastavljeni. Isto tako, realno je pretpostaviti da će vodeći lanci na tržištu ojačati svoju poziciju te da će biti još strateških preuzimanja i povezivanja. 

- BiH je posljednjih godina značajno napredovala, međutim, globalna kriza nije zaobišla ni njeno tržište. Iz tog razloga ostaje tek vidjeti kojom brzinom i u kojoj mjeri će se ovi scenarij razvijati - navodi se u rezultatima istraživanja.  

Preuzimaju "uhodane" Iz GfK-a podsjećaju da su neki od regionalnih igrača na bh. tržištu išli metodom otvaranja svojih velikih formata, npr. Tuš, dok su drugi išli na preuzimanja manjih i već "uhodanih" lanaca. Ova druga metoda karakteristična je za Konzum i Mercator. 

- Konzum je preuzeo VF Komerc, Mališić, Dionu iz Širokog Brijega, Dženanović i hipermarkete Aura te u 2009. objekte Toma i Supernove. Mercator je slijedio isto s Omegom i Gekomom u 2008. i 2010. Delta Maxi preuzeo je Tropic, dok su se DP i Ilma prvo udružili te izvjesno vrijeme postojali pod zajedničkim imenom DP Ilma. Međutim, od februara 2011. sve prodavnice djeluju pod imenom DP - navode iz ove agencije. 

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik